Erica – Chic Mama

Absolut Lussebullar

Igår var det Lussebak som gällde här, det tar ju sin lilla tid men gud så gott det blir 🙂 Jag brukar oftast göra dessa Lussebullar som ser ut som vanliga bullar, går så mycket snabbar och är så mycket godare!
Men jag gjorde några vanliga lussekatter+ några söta flätor också.

Ni som undrar vad tusan en absolut vodka flaska gör där mitt bland alla ingredienser så är det nämligen så att många aromämnen löser sig mycket bättre i sprit och jag blandar saffran med ca 1 matsked sprit som får så och dra ett tag som sedan blandas i degen. Saffranssmaken blir extra framträdande då nämligen.
Själva spritmängden är så liten och lussebullarna smakar INTE sprit! det avdunstar när man bakar dom.

Apelsin,citron och mandelmassa har jag i den mumsiga fyllningen. delar med mig av receptet senare. Hinner inte skriva av från lilla lappen jag har här hemma just i denna stund

Update: RECEPT på smaskiga Lussebullar, 40 stycken

1,5 g Saffran (3 förpackningar)
1 msk sprit (jag kör med vodka)
5 dl mjölk (Gärna gammeldags men annars röd)
0,5 tsk salt
50 g jäst för söta degar
150 g smör, smält (viktigt med riktigt smör)
1 burk kesella kvarg 10%
2,5 dl socker
17 dl vetemjöl, ca

Fyllningen:
200 g mandelmassa, riven
200 g smör
1,5 apelsin saften och rivet skal
1 citron, bara skalet

Pensling:
1 ägg och pärlsocker

Gör såhär:
Ta fram kesella innan baket så den hinner bli rumstempererad. Mortla saffran. Blanda saffran med salt och sprit, låt stå i ca 30 minuter.
Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt.
Smula ner jäst i en bunke tilsammans med socker.
Blanda i smält smör, saffransblandningen, rumstempererad kesella och mjöl (lite i taget)
Blanda allt till en blank deg och jäs under bakduk i 60 minuter.

Medans det jäster blandar du ihop den smaskiga fyllningen med en gaffel.
Efter degen jäst färdigt, ta upp knåda ordentligt (för hand eller i maskin) Sedan fortsätter du precis som med vanliga bullar;

Dela degen i fyra delar. Kavla ut till en kvadrat på lätt mjölat bord och gärna så den blir så tunn som du kan och var noga med att kanterna också blir det.
Använd en slickepott och bred noga ut massa över den utkavlade degen. Strö på lite russin.
Rulla ihop degen på längden till en stor rulle och skär i tio bitar.
Lägg ut på bakplåtspapper och låt jäsa en gång till i 30 minuter. Pensla lätt med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och skjuts in i ugnen ca 10 minuter 225 grader.

Lägg på galler när du tar ut dom. Voila! de smaskiga saffransbullarna är klara 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Sv: Nej inte jag heller men 1918 var nog inte snön så förorenad som nu! 🙂
    Det är jättekul att sitta och titta i boken och se hur mycket det ändrats..

  2. Anna

    Jag har en kokbok från 1918 och där ingår det sprit i många kakor. Även snö är en ingrediens som återkommer.. 🙂

    Hoppas bullarna blev goda!

  3. Jossan

    Jag är ju ett stort fan av vanliga lussekatter 🙂 Men jag ska verkligen prova med sprit nästa gång. Tycker att det ska smaka mer saffran, men det blir ju lite dyrt om man ska ha i en massa paket så sprit var det bra tips!

    Hoppas att ni får en mysig fredag!

    Trevlig Helg!

stats