Erica – Chic Mama

RECEPT PÅ MUMSIGA PEPPARKAKOR

 

Haft pepparkaksbak här hemma idag som blev riktigt lyckat och gott 🙂 SysterR har bett mig om ett recept på hemmagjord pepparkaksdeg så jag bjuder på detta recept som är testbakat och mycket väl godkänt 🙂

Det är inte alls svårt eller jobbigt  att göra egen och du slipper alla onödiga konserveringsmedel och färgämnen.  Plocka bara fram smöret en stund innan du ska blandaihop allt så det blir rumstempererat. Finns även recept på pepparkaksdeg som blir färdig att använda snabbare men jag föredrar deg som får ligga och ”gotta till sig” ett tag .  Göra på måndag och baka till en ledig helg eller när det passar? Degen klarar sig länge i kylskåpet (inplastad)

 

En lite mindre Ludwig, här 2 år som bakar pepparkakor och skållar mandel för fullt 🙂 

Mumsiga hemmagjorda Pepparkakor

Använder du hela kryddor, maler du dem först och tillsätter sedan rätt mängd.

 10 dl vetemjöl
 3,5 dl socker
250 g  rumsvarmt smör
1,25 dl vispgrädde
 1 dl mörk sirap
 1 tsk bikarbonat
 1 msk kanel
 ½ tsk ingefära
 1 tsk nejlikor
1 tsk kardemumma

Blanda samtliga ingredienser med förslagsvis en trägaffel eller i en hushållsassistent  så det blir en  smidig deg..  Dela degen i 2 bitar, rulla ihop och platta till. Stoppa dem i varsin plastpåse, knyt ihop och låt den ligga i kylen minst en vecka. När det är dags att använda degen, låt den stå framme en stund och knåda den sedan smidig innan den kavlas ut.  Sätt ugnen på 200 grader.  Lägg pepparkakorna på bakplåtspapper. grädda tills dom fått ordentlig färg. Tiden varierar men ställ en klocka på 5 minuter till att börja med och håll koll på dom, det går snabbt!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Nina

    Bra recept, kanske ska prova det. Pepparkaksdeg är faktiskt något jag brukar köpa färdigt, men om den håller så länge i kylen så kan det vara värt att göra själv =) Kram

    1. chicmama

      Ja jag hade en deg nästan en månad i kylen förra året utan att smaken förändrades till det sämre. Ja det här receptet borde du prova, enkelt och så gott! 🙂 Kram!

stats